14.7.08

Pjesmarice: prvi poziv za CM19, travanj 2009

KNJIŽEVNI KRUG SPLIT
MARVLIANVM
Ispod ure 3/I
HR-21000 Split
Hrvatska

Split, 5. srpnja 2008.


COLLOQVIVM MARVLIANVM XIX (TRAVANJ 2009) — PRVI POZIV




Štovana kolegice, štovani kolega,

Potkraj travnja 2009. godine održat će se naš uobičajeni znanstveni skup posvećen Marku Maruliću i književnosti hrvatskoga humanizma i renesanse. Nastavljajući trajno proučavanje Marulićeve baštine, od godine 2007. započeli smo postupno širiti krug zanimanja i na druge, dodirne teme hrvatske humanističko-renesansne književnosti. Dva uspješna skupa posvećena epistolografiji (2007. i 2008) pokazala su da vrijedi ići dalje u tom smjeru.

Tematski dio našega skupa 2009. odvijat će se pod naslovom: Hrvatske i latinske pjesmarice 15. i 16. stoljeća.

U obuhvat našeg zanimanja ulaze dakle zbornici koji sadrže isključivo ili pretežito stihovane tekstove poznatih ili nepoznatih auktora. Takvi su npr. Rapska pjesmarica, Ranjinin zbornik, rukopis NSK R 6634, Osorsko-hvarska pjesmarica, Pjesmarica Mihovila Vrančića, Vartal, Varia Dalmatica, Prekomurska pjesmarica (starija), Splitska pjesmarica Trogirskoga kaptola i dr.

U obzir dolaze i zbornici koji sadrže pjesnička djela samog jednoga pjesnika, bio on hrvatski pisac (npr. Frane Božićević, Ilija Crijević) ili stranac boravkom i tematikom vezan za našu sredinu (npr. Didak Pir, Leonardo Montagna, Sebastiano Bravio, Gilberto i Marco Antonio Grineo).

Mnoge od spomenutih pjesmarica nisu objavljene u cijelosti niti su sustavnije proučene, pa bi skup mogao pridonijeti da se ta vrijedna građa dodatno osvijetli. Upravo zbog obilja građe predviđeno je da se i ova tema obradi na dva uzastopna skupa (2009. i 2010).

Marulianum raspolaže reprodukcijama (fotokopije ili digitalni snimci) znatnog broja rukopisa (među navedenima nemamo Rapsku, Prekomursku i Vrančićevu pjesmaricu ni pjesme Ilije Crijevića i Didaka Pira).

Zainteresiranima ćemo rado poslati kopije onoga što imamo.

Budući da proučavanje Marulićeva života i opusa ostaje našom važnom i neprekidnom zadaćom, marulićevske će teme biti, dakako, dobrodošle i na skupu 2009.

Pozivamo Vas, dakle, da prijavite svoje sudjelovanje na skupu bilo naslovom iz naznačenoga tematskog područja ili iz područja maruloloških istraživanja (u najširem smislu).

Molimo Vas da svoju prijavu pošaljete do 1. prosinca 2008. godine.

Nadajući se Vašem odzivu, s izrazima štovanja,

Bratislav Lučin,
voditelj Marulianuma

Oznake: , , , ,

0 commentavervnt:

Objavi komentar

<< Home